Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2017 12:45 - САРДИС, градът на Крез
Автор: ganini Категория: Туризъм   
Прочетен: 3124 Коментари: 1 Гласове:
10

Последна промяна: 13.03.2017 12:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Сардис е бил някога столица на кралство Лидия и по време на своето блестящо време в годините между 650 и 550 пр. Хр. тази страна обхващала цялата западна Мала Азия и тогава Сардис е бил най-богатия град на света. Извор на това богатство бил златният пясък, който река Пактолос е свличала от планината Тмолос (Боз Даглари). Херодот описва как лидийците с помощтта на овчи кожи, които те поставяли на плитки места в коритото на реката, "хващали" златните песъчинки - една техника, която може би лежи в основата на легендата за златното руно. Лидийците чевръсто превръщат това богатство в инструмент за разширяване на търговията, като изнамират монетарната система, чийто първи сечения на монети са от около 600 години преди Христа.

image                                                                                     Магазин на търговската улица

Това златно време лидийците преживели под блестящото управление на династията на Мермнадите, която е започнала с Гигес (680- 645) и е завършила с Крез (561- 546). Крез разширил владенията на Лидийското царство и върху другите гръцки градове в Йония, като неговото господство е просветено и благотворно. Вниманието на гръцкия свят е привлечено от гланца на това царуване и неговите писатели с интерес описвали столицата на това силно съседно царство. Почти цялата първа книга на "Историята" на Херодот разказва за издигането на Крез и за неговия залез и загубата от 546 г. от персийския цар Кир. Това бил краят на лидийското кралство и неговото толерантно управление над другите гръцки градове в Мала Азия.

image                                                                                                                                Мозайка

В 499 г. пр. Хр. йонийските градове възстават, покоряват, ограбват и разрушават Сардис, който е станал седалище на персийския сатрап. След 5 години персите си връщат отново както града, така и западна Мала Азия, след което могат да почнат инвазията в Гърция, в края на която е победата на Гърците в 479 г. пр. Хр. Сардис се възстановява бързо и става  отново един богат търговски град. Александър Велики също се включва в историята му, като го завзема в година 334-та и постепенно старата лидийска култура отстъпва място на гръцката, а през римско и византийско време си остава богат град, става значимо седалище на Митрополит и се брои между седемте първи християнски общини. Градът го сполита през 1401 г. пълното разрушение и ограбване от ордите на Тамерлан. Напълно напуснат по времето на Османите, той преживява вековете и сега до него е изникнало селото Сарт, основано в началото на ХХ век.

image                                                                                            Храмът на Артемида

Археологическите ра
зкопки започват в 1910-14 г. и са продължени в 1958 г.

image
Най-значимия монумент на стария Сардис е Храмът на Артемида, като са реставрирани 13 негови колони. Сега той е добре видим в своите очертания. Строителството е започнало около 300 г. пр. Хр., а е завършено едва при император Антониус Пиус(138- 161). Целата на храма била разделена: западната за богинята Артемида, а източната за жената на императора - Фаустина, която бива обожествена след смъртта ѝ (191 г.)!

image

image   Обратно в града сме пред едно монументално здание, т. нар. Гимназион с Палестра (място за упражнения), но не липсват огромна баня и Синагога. Към изток, на юг от шосето, са театърът и стадионът.

image
                                                                                                                    Гимназионът
image
                                                                                                                        Синагогата

Вече повече от 600 години този град е без хора и от някога най-богатия град на ойкумена (познатия в древността свят) са останали само тези руини.

image  
                                                                                                             Детски саркофаг



Гласувай:
10


Вълнообразно


1. pvdaskalov - * ! *
13.03.2017 17:12
Добре разказано, богато илюстрирано. Благодаря.
П и е р
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ganini
Категория: Изкуство
Прочетен: 280746
Постинги: 97
Коментари: 342
Гласове: 1404
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031