Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2017 13:00 - ХИЕРАПОЛИС И ПАМУККАЛЕ
Автор: ganini Категория: Туризъм   
Прочетен: 7795 Коментари: 9 Гласове:
11

Последна промяна: 11.03.2017 20:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В един слънчев февруарски ден тръгнахме от Кушадасъ през Айдън, Назили и Денизли за Памуккале.

image

image

image

image

След последния град пътят се отбива на север и скоро се озовахме при разклонението за Лаодикиа, един античен град от първите седем християнски общини, споменати в "Откровение"-то. Останалите са Ефес, Смирна, Пергамон, Тиатир, Сардес и Филаделфия. Евангелист Йоан отправя писмо до гражданите ѝ, също и апостол Павел пише до тях с няколко упрека за вярата им. Сега всичките тези общини са в един ислямски свят по ирония на историята им.

 

Още 14 км на север и пред очите се изправя едно от най-странните природни явления на Турция. Приближаваме една скална тераса, висока над сто метра, която започва непосредствено от долината и чийто склонове са осеяни с неизброими искрящо бели и фантастично оформени сталактити. Топла вода се стича надолу през стъпаловидно разположени мидообразни басейни и цветолистни вани за русалки от бял калков камък, образувал се през хилядолетията от минералите на водата .

image
Последен покой


image

Така са строили...


image

Гробно поле


image

Колонната улица и вратата на Домициан


image
 Римски театър

Над това плато от страната на приказките се намира античният град Хиераполис. Основан от царете на Пергамон, той бива завещан от Аталос III заедно с останалото му царство на Рим през 133 г. пр. Хр. Като оставим настрана много от паметниците на некропола от елинистическо време, всичко останало е от римската епоха, когато градът е бил много привлекателен и най-малко трима римски императори са го посетили, за да видят това природно чудо и се къпят в топлата му вода. 

image

Колонната улица


image

 В самотната белота...


image

Възнесение


image

Неспокоен покой


Още при пристигането се виждат римските бани - един огромен строеж. В дясно се намира храмът на Аполон, а горе на хълма е грамадата на Театъра, Зад него се вижда полукръгът на крепостната стена, която се точи по дължината на платото. Отвъд стената е гробът на апостол Филип, прекарал последните години на живота си в Хиераполис. Важна транспортна артерия, успоредно на близкия склон, е била колонната улица с дължина два километра. Двата ѝ края, на 200 метра след стените, завършвали с големи врати-арки. Северната е доста запазена и надпис съобщава, че е издигната в чест на император Домициан в 84-85 г. сл. Хр. Обширните некрополи, разположени от двете страни на улицата извън стените, впечатляват с количеството на саркофазите и гробните малки храмове.

Накрая син ми отиде да си топне краката в топлите води, а две млади и весели китайки се присламчили до него да си правят селфита... После дойдоха и при мен - да се снимаме. Питах ги от кой град са и за моя голяма изненада градът им се оказа адаш: Ганчжоу! 
Nomen omen est!



Гласувай:
11


Вълнообразно


1. pvdaskalov - * ! *
11.03.2017 13:29
Ако си в Родината, Маестро, навярно си видял рекламата с маймуните, дето се киснат в някакви горещи извори, а отгоре вали ли вали сняг. Ах, как ми се иска всеки път и аз да се топна при тях. Разрешено ли е? За първи път в живота си завидях на животни. Ако този рекламен клип е сниман в горещите извори, за които така сладкодумно разказваш. ще взема и аз да разходя Саабчето до там.
Ако е истина това с китайкските манекенки, трябваше да покажеш едно селфи... А? Или само те снимаха?
Ако догодина, живот и здравец, както казваше една от внучките ми, пак тръгнеш за комшиите, ще караме след теб, че знаеш пътя...
Хвала за хубавия пътепис!
П и е р
цитирай
2. vesever - А возихте ли се на ледените блокове - ...
11.03.2017 13:43
А возихте ли се на ледените блокове - от снимките не мога да видя тече ли вода отдолу.
Аз се возих тук, в моята Янтра. Скочих върху един леден блок и балансирах на 4 крака. След няколко метра по течението блокът се счупи и потегли сам, а аз останах в реката, да го гледам носталгично :)))
Беше супер приключение.
Прекрасни места сте посетили. Мистика.
Искам и аз град с моето име :)
Поздрави!
цитирай
3. ganini - Ледени блокове- йок.
11.03.2017 14:05
Всичкото е калк, твърди наслагвания, игра на природата. Да, Хиера била жена на крал от династията на Аталидите, вероятно Еуменес II, който и основал града. Хубаво, че не се е казвала Хиена...
цитирай
4. ganini - Мерси Пиер
11.03.2017 14:12

Ако е истина това с китайкските манекенки, трябваше да покажеш едно селфи... А? Или само те снимаха?
Ако догодина, живот и здравец, както казваше една от внучките ми, пак тръгнеш за комшиите, ще караме след теб, че знаеш пътя...
Хвала за хубавия пътепис!
П и е р[/quote]

Само китайките снимаха с тяхните пусти телефони и се смееха непрекъснато! Весели хора. Тяхният комунизъм изглежда им действа добре, щом и до тук ги пускат! Нам беше възпрещено и Драгоман да видим. O tempora, o mores!- както викаше бай ти Ганя.
цитирай
5. ganini - ДАЛ ГОСПОД!
11.03.2017 14:16

Прекрасни места сте посетили. Мистика.
Искам и аз град с моето име :)
Поздрави![/quote]

Някой ден като порасне ваше село, може да го кръстм на Весиград!
цитирай
6. nalia - Какво ли е да ти основат град?
11.03.2017 15:09
Благодаря за пътешествието, Маестро!
цитирай
7. ikra - Благодаря за споделеното, маестро!
11.03.2017 22:11
Отдавна имам желание да посетя Памуккале, но за сега ми остава само мечта...
Радвам се, че поне ти си се добрал до там :)
Само напред и не думай за комунизма.
Успех, маестро!
цитирай
8. deleted-4udovi6teto - Еееех...
12.03.2017 10:27
Четох прекрасния ти пътепис с бяла завист, Маестро!
Чу
цитирай
9. vesever - Аха, без очилата не съм видяла до...
12.03.2017 12:12
Аха, без очилата не съм видяла добре, и ми заприлича на лед.
Дали ще доживея моето село да порасне, е спорен въпрос - май повечето хора бягат към града, ако накрая остана без съселяни, ще си го именувам както ми харесва :))
Хубав ден!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ganini
Категория: Изкуство
Прочетен: 280576
Постинги: 97
Коментари: 342
Гласове: 1404
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031