Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2017 00:06 - МИЛЕТ И ДИДИМА - АНТИЧНИ ГРАДОВЕ
Автор: ganini Категория: Туризъм   
Прочетен: 7274 Коментари: 5 Гласове:
11

Последна промяна: 05.03.2017 13:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  В един студеничък ден с облачно небе се отправихме за Милет, град на брега на морето, основал 90 колонии по Средиземно, Мраморно и Черно море, град с невероятна жизненост и плодовитост, с голямо влияние в античния свят. С течение на времето реката Меандър затлачила пристанището и отдалечила морето, а градът бил напуснат от жителите си. В негова близости сега вегетира само едно селце. Дидима е бил седалище на оракул, където всяка пролет ставало  шествие  по "свещената улица" между Милет и Дидима, цели 16.5 км. Така да се каже, този оракулски град е бил под влиянието на метрополията Милет.
                                                                                                              
        image
                                                                                                               Река Меандър

След като пресякохме река Меандър и след още няколко километра пристигнахме до входа на Милет. Впечатляващо е, че един огромен античен театър от римско време ни посреща с полукръга на аудиторията си, побираща 25 000 зрители, която дори от половин километър въздейства силно върху посетителя. Сцената е долу, откъм нашата страна, и след нея, още по-надолу е било морето. Всъщност, посетителят стои там, където е било морето, и се чуди на гигантския градеж от вече посивял мрамор, белязан с патината на хилядолетията. Качих се внимателно на тази грамада и отгоре, след последните редове, се откри един ареал с разпръснати из полето руини на обществени постройки. Оставих сина си да се рее из този сюрреален пейзаж, а аз се упътих с моя болен крак към паркинга, но минах през един магазин и там комшуто ми поднесе чай, а аз си купих книга за Милет и Дидима.

                                 image
                                                                                                       Театър в Милет. 

                                image
                                                                                             Камоградящи. Милет.
След време се събрахме в колата, хапнахме мандарини, които се продават край пътищата, и  потеглихме по свещения път към оракулското седалище. Вече е установено, че името Аполон не е от гръцки произход. Подобието на имената с бог Апулунас, който се упоменава в писмени извори на Хетите, доведе до това, че Аполон се свързва с този бог. Аполон символизира логическо възприятие и творчество, умерена сила, изобразителни изкуства и светлина. В архаичните времена той имал голямата слава като оракул. Най-важните храмове, издигнати в чест на Аполон, са в Делфи и в Дидимайон в Мала Азия.

     image
                                                                                       Глава на Медуза. Дидима.   
   image
                                                            База на колона (детайл от Уикипедия)
 
Тези два центъра са били винаги съперници. От средата на 7 век пр. Хр. хората се обръщали веднъж в годината официално към храма и са получавали отговори с "да" или "не". По-късно, след като станало традиция да се задават и частни въпроси, допитването до оракула се превърнало в традиция. Славата и влиянието на храма на Аполон се носели надалеч и той ставал все по-богат. Така подобни оракулски центрове постепенно се превръщали в държава в държавата, играели си със съдбата на хората и общностите и понеже поели и важна роля в политиката, често ставали причина за фалшиви изводи.


                             image
                                                                      Храм на Аполон. Вътрешен двор.

image
Храмът от вътрешната му страна
Съществуването на храма, както и на Приен и Милет, се приема от 2000 г. пр. Хр. Ранни останки са намерени от 800 г. пр. Хр. Египетският фараон Нехо в края на 7-то столетие и владетелят на Лидия - Крез - в 6-то са принесли скъпи дарове. Архаичният храм е построен през 6-то ст. пр. Хр. и бележи  един богат и блестящ период от близо 100 години, последван от персийско нашествие и опожаряване, пълно унищожаване и разграбване (Нищо ново под слънцето - човекът си остава до ден днешен един и същ!). Опити за възстановяването му са правени от Александър Велики, както и от сирийския цар Селойкус I. В тази насока са правени по-късно и от императорите Калигула (Искал да бъде смятан като Бог на храма!) и Хадриан, но храмът никога не бил завършен. При едно земетресение в края на 15 век той се превърнал в купища мрамор.
   
 
                              image
                                                                                            Храм на Аполон. Вход. 

Имал е 122 колони, високи по 20 метра и с колосална дебелина - 2 метра в диаметър. Размерите му са огромни 40.89 на 87.65 метра. Кой роб е вдигал тези камъни и дали е оживял след това?

Този толкова впечатляващ храм със своите гигантски размери може би не е влезнал в списъка на Седемте чудеса на света поради това, че никога не е бил завършен.  



Гласувай:
11


Вълнообразно


1. pvdaskalov - * ! *
06.03.2017 08:53
Привет, Маестро!
Завидна памет имаш за преживяното, но въпреки това или веднага разказвай в писмена форма, или си води бележки. Снимките също помагат, особено когато се знае тяхната последователност. Защо наблягам на това? Защото не може при едно такова пътешествие да не сте срещнали със сина ти поне едно Айше. Интересува ме дали навсякъде в Турция жените са красиви като в сериалите си...
Сега - сериозно. В книгите, които си купил, пише ли по колко колони е имал храмът по дългата си и по късата страна? Това е изключително важна информация за реконструиранети на творческия замисъл на древните архитекти и строители. Ще илюстрирам казаното като съпоставим късата страна на храма към периметъра му:
[2(40,89+87,65)] : 40,89 = 6,28711
Чудесен резултат!
Защо ли?
Защото излиза, че късата страна на храма е приета за радиус на окръжност, чиято обиколка е приета за обиколка (периметър) на храма:
2 х 22/7(пи) х 1(R) = 44/7 = 6,2857
Добреее! Но този резултат го има и в друг храм. Късата страна на Партенона, отнесена към дългата му страна е както 7 : 15 с абсолютна точност. Да проверим дали е така и при твоя храм!
87,65 : (40,89 : 7) = 15,005
И тъй като изграждането на посетения от вас храм по нов план е започнало почти век след като Партенонът е бил завършен, би трябвало да се приеме, че строителите са имали амбицията да го наподобят и дори надминат по размери, но той и в 4-ти век след Христа не е бил, както сам казваш, завършен.
Жив и здрав!
П и е р
ПС – Понеже не зная кой е твоя източник на информация за линейните рамери на храма, моля те отново да ги провериш – да не сме направили гаф. И блестящите резултати да са просто случайни. За Партенона те са сигурни, защото съм ползвал размери, публикувани от една дузина изследователи…
цитирай
2. pvdaskalov - * 2 *
06.03.2017 08:59
Бавиш се нещо, Маестро! Не гледай датите на двата коментара. Първия пуснах още вчера по това време, после трябваше нещо да поправям и стана "каша". Сега всичко е ОК.
Та искам да кажа, че още е рано да ти се разтупа по пролетному сърцето!
Като казах по-горе, че има съвпадение в пропорциите на двата храма, ще се поправя. Все пак йонийците са направили известна промяна, която се състои в следното. Докато пропорцията 7 : 15 при Партенона е за стереобата, включващ от край до край строежа, т.е. и стъпалата към горната площадка, наречена стилобат, при Храма на Аполон именно стилобатът е с размери Ш : Д = 7 :15.
За терминологията можеш да хвърлиш едно око на статията "Стилобат - Википедия". Има и чертеж.
Правенето на храмове си има тертипи, не по-маловажни от правенето на цигулки, нали?
Чакаме още преживявания твои!
П и е р
цитирай
3. xubavka - Пиер е гениален!
06.03.2017 09:59
Според :
http://ald-bg.narod/turkey_photo/didim/apollo_temple/ex/apollo_temple_exterior.htm
Крайният резултат от изчислението ми е:
Спрямо Стереобата:
резултът ми е 5,936138 къса страна към периметър
Проверка за съотношението - 13,776484
Спрямо Стилобата:
къса страна спрямо периметър е 6,276941
Проверка на съотношението - 14,969293
Извод : Пропорциите са приложени по-скоро спрямо Стилобата!
Поздрави на Пиер и лек ден!

цитирай
4. ganini - Благодаря!
09.03.2017 09:36
Мерси на Пиер и Хубавка за коментарите! Пиер е големия спец по храмовете и при него няма геле! За негово сведение: Айшетата са много хубави и сега кокетират с едни забрадки, които тяхният фюрер им е препоръчал и изглеждат като светици.
цитирай
5. pvdaskalov - * 2 *
09.03.2017 11:54
ganini написа:
Мерси на Пиер и Хубавка за коментарите! Пиер е големия спец по храмовете и при него няма геле! За негово сведение: Айшетата са много хубави и сега кокетират с едни забрадки, които тяхният фюрер им е препоръчал и изглеждат като светици.


Значи без молитва няма да стане работата.
Давай следващия пътепис, Маестро...
П и е р
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ganini
Категория: Изкуство
Прочетен: 280688
Постинги: 97
Коментари: 342
Гласове: 1404
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031