Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2018 20:10 - С влак из швейцарските Алпи
Автор: ganini Категория: Туризъм   
Прочетен: 2625 Коментари: 6 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  В последния януарски ден пътувах с влак до Бергюн в кантон Граубюнден, дълбоко в Алпите. Имах две смени на влака, като последната отсечка от Хур до Бергюн беше с теснолинейка (1 метър ширина на релсите), която е определена от ЮНЕСКО като "културно наследство на човечеството". Тя е част от теснолинейната мрежа на този кантон от 384 км с 606 моста (най- дългият е 285 м, най- високият - 89 м.), 115 тунела, като най- високата точка на железницата е 2253 м. Влаковете се движат в часов ритъм, връзките са от порядъка на 10-15 минути, а точността им е пословична. Те се движат много гладко, без тракане, клатене и шумотевица. Поддържани чисти те са привлекателни за многото пътници, които се държат тихо, за да не рушат спокойствието на другите. Младежките компании с раници и ски не бяха шумни, не викаха и се държаха културно във вагона. Обядвах в един ресторант, където НЕ свиреше музика, макар до половината пълен никой не говореше високо и никой не надвикваше другия. На съседната маса пет млади мъже с черни униформи обядваха и пиеха плодови сокове! Никой не беше с бръсната глава и дебел врат - изобщо такъв тип мъж тук не съм виждал и май че тази мода е запазена марка само за нашите бабаитски ширини. Като приключиха с обяда, те се сбогуваха с персонала и излезнаха. Попитах сервитьора какви бяха тези младежи. Коминочистачи- беше отговорът. От този слънчев ден направих няколко снимки, които показвам по- долу.

image

image
1.2.От прозореца заснети кадри.


image
3.Мост и тунел.


image
4.Бергюн.


image
5.От терасата на ресторанта.


image
6. Влакче на теснолинейката.


image7. Мост.


image


image
8,9. Спътница от влака. Някой да разкаже вица за кравите и швейцарките???







 



Гласувай:
15



1. leonleonovpom2 - Поздрави, маестро!
05.02.2018 23:26
Толкова красота на едно място! Включително и женска!
За завиждане си, благородно, разбира се!
При нас влаковете скоро ще станат музеен експонат
А на една обикновена гара в Швейцария станах разноглед!
От идващи и заминаващи влакове.....
Веднага си дадох сметка, че ако са в България, катастрофите ще са ежедневие!
И много пътници,качващи се и слизащи!
Прости швейцарци! Не им стига акълът , да разберат като нас, че влаковете са отживелица
Та , докато не са поумнели като нас, побързах да се кача на най- високата Европейска гара- на Юнг Фрайох! Но това беше преди 12 години

Лека нощ!
цитирай
2. pvdaskalov - * 1 *
06.02.2018 10:56
Казвам ДА! на твоя репортаж, Маестро, за страната на часовниците. Мнозина ще кажат, че знаят колко е подредена, но дали ще се запитат на какво се дължи този факт. И нашата Родина има вълшебно красиви природни дадености, но имаме ли чувството, че нашата намеса допринася те да имат световна известност. Строим на две, на три, сякаш одобряваме оня император, който е казал "След мен - потоп!" Фирмите бързат да приберат паричките и не след година, а след дни всичко се руши - хлътнали шосета, край тях камари от строителни и битови отпадъци, храсталаци, неокосени треви, хиляди ненужни пътни знаци, вместо да се подобри видимостта около кръстовищата и пътните отбивки, селскостопанските машини ги затлачват с кал, полегнали полицаи без маркировка ще ти отнесат гърнето, олющени сгради или напълно изоставени, дворовете, пълни с неугледни бараки и неподреден инвентар, нацвъкани със спрей вагони, отпрани ламарини да си скъсаш дрехите, мръсотия, шумни компании, правостоящи по коридорите и т.н., и т.н. Защо българинът няма самочувствието, че тази земя е негова? Защо бракониерства? Защо вдига лозунги, че "моето си е мое, а чуждото - общо? Защо няма Закон за красотата? Тук-там стоят старите табелки "Образцов дом". Някой ще каже, че съм черноглед, че не съм родолюбец. Не! Ако изброените "явления" не се набиват в очите, ако не протестираме срещу тях, ако чистотата и опазването й не са в ежедневното ни поведение, ще продължим да сме задния двор на Европа... Отчитам по-добрия вкус на новото строителство, трябва да съм сляп, за да не виждам, че вървим напред, но защо скоростта е на костенурка, защо провинцията драстично изостава, защо е това стълпотворение в малка част от областните градове, защо индустриалният поминък не е разпръснат така, че народът да има работа, да замогне и да обърне внимание на бита си? Май липсва национална концепция за европейското развитие на България. Опростим ли бумащината в общините, намалим ли чиновническото съсловие, изкуствено подържано, за да се гласува за управляващите, бюджетът ще може да се разпредели сполучливо във всички обществени сфери. Принизен е и контролът над строителните дейности. Успокоението „Може и така” не върши работа за бъдещето… Парламентарните дразги и заплати не коментирам. Там нещата са непоправими, уви!
Маестро, пожелавам ти да правиш още обиколки из „дивия” Запад, но споделяй с нас как е там общественият живот, бюрокрация има ли, има ли имотни кавги, какви са санкциите срещу мръсните и загнили автомобили, неугледните фасади, как се прибира боклукът – разделно или безразборно смесен, стоят ли автомобили с години със спукани гуми по паркингите и т.н., и т.н.
Накрая, подготви нещо виртуозно за благотворителния концерт на Деси в Панагюрище през април или май.
Бъди жив и здрав!
П и е р
цитирай
3. born - Почитания, Маестро !
06.02.2018 11:47
Изключителна красота, вкл. и женска !
Само че изглежда, че е голяма скука в Швейцария: що за младежи с тия да не се нашмурцат с парцуца и да не набият някого ? Вероятно и чалга нямат завалиите ?!
ПП. Майтап, разбира се. Въпрос на култура и възпитание.
цитирай
4. ganini - Така е...
06.02.2018 18:29
[quote=leonleonovpom2]Толкова красота на едно място! Включително и женска!
За завиждане си, благородно, разбира се!
При нас влаковете скоро ще станат музеен експонат
А на една обикновена гара в Швейцария станах разноглед!
От идващи и заминаващи влакове.....
Веднага си дадох сметка, че ако са в България, катастрофите ще са ежедневие!
И много пътници,качващи се и слизащи!

Да, карат влаковете си в едно гъсто разписание и народът пътува много с тях. Но нямат трошки като в БГ...

цитирай
5. ganini - До ПИЕР
06.02.2018 18:33
Като пътувам по "новата" автострада за морето, от Чирпан започва друсането в дясното платно, та да се подготви човек за вълните на морската стихия.
цитирай
6. ganini - Да, да, странно...
06.02.2018 18:39
born написа:
Изключителна красота, вкл. и женска !
Само че изглежда, че е голяма скука в Швейцария: що за младежи с тия да не се нашмурцат с парцуца и да не набият някого ? Вероятно и чалга нямат завалиите ?!
ПП. Майтап, разбира се. Въпрос на култура и възпитание.


В ресторантите няма музика, хорато говорят тихо по масите, никой не вика. Същото и по влаковете- никой не пречи на другите. Скучна работа. Затова на нашего брата страната е скучна! Не можеш да се разпищолиш като човек. Това живот ли е?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ganini
Категория: Изкуство
Прочетен: 280975
Постинги: 97
Коментари: 342
Гласове: 1404
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031