Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2017 10:46 - КЪМ СВЕТИЛИЩЕТО ДО КРАВАРЯ ГЮНЕР - 1
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2237 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 17.06.2017 14:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

  С посвещение на автора на  сайта                                                                                              Георги  Чараклиев :


    В Ненковата планина тракийските светилиища са така много, както оброците по планината Манастирище. Те са буквално навсякъде, разположени са в единия край на огромен регион, обхаващащ голямото свегиилище по долината на р. Харманлийска,  тези при селата Мурга, Женда, после ощо по-огромното светилище, известно с пещерата Утробата, което е по долината на р. Дъждовница, за де се стигне до с. Божак, изградено върху останки от друго огромно тракийско светилище. Такъми от гтова ксветилище се ползват по улиците и къщите подобно на тези в с. Макоцево, и то близо до тракийско светилще под вр. Опор. Подобно е положението и около с. Бенковски, но там светилищата са различни. Траките там са наблягали не на издълбаване на култови ниши и тераси, а на жертвоприношения, видно от вдлъбнатините по камъните, къде те се клали нещо -хора, животни? - това никой не може да потвърди. Запазени са каналчетата за стичане на кръвта и една сравнително равна скална площ след тях, където разливайки се, кръвта е образувала някакви форми. Първосвещениците са гадаели по тях бъдещето може би. Такова е и светилището Белинташ, едно "долапче" там няма.
   По десетките големи и малки светилища из Ненковата планина има големи, малки и огромни тракийски светилиища, обект на търсене в тях на злато, укрито от кърджалиите и от такива като мен, с пъхнат чип да издирват и посещават тези свети места. Ще посоча едно малко светилище, Калпаккая, близо до с. Ненково. Това е една монолитна скала с долапчета, но в долината срещу нея има още три такива,  и с долапчета и с тераси. Такива има тук много, те се виждат от римския път под тях, който представлява разширено трасе на оригиналната пътека на траките към тези места, издялана в скалите. Показвал съм тези неща в постингите си Някакав сила ме тегли натам. Макар да упознах тези места, иска ми се да ги посетя отново. Посещенето им не е лесно. Описал случая как се свлякох заедно с чакълен скат, после как се реших да продължа нагоре по реката, макар да ми беше ясно, че срещата ми с мечка ще се състои. За да посети човек тези места, трябва вдъхновение, трябва желание, но и още нещо - даян и дупце, както казват туристите, защото да се достигант те е задача трудна. Трудно е и да се намерят, за това  пък трябват други качества.
   От с. Ненково риимски път четвърта категория - стратегически, широк 80 см. колкото да стъпва кон по него, води към три големи светилища, където между първите две е краварникът на Гюнер. Давам тази информация, за да бъдат намерени лесно, всики в селото знае къде е краварникът му.  Пътят премнава през светилище, доста голямо, непосредствено до с. Ненково, като цепии през средата му. По десния скат на долината има ооще едно, пак в дясно по една долина се вижда друго, бил съм само в долната му част. Нагоре то няма край, недостъпно е поради тръните. Римският път достига превал, в ляво от който се виждат други светилища. Красотата обаче към първоото от трите светилища, към които той се устреямява е радка за самите Родопи. Пътят пресича долина, над която са тези приказни скали и излиза пак на превал, в дясно от който се намира първото светилище. От лявата му страна могат да бъдат обходени всичките му скали и да се излезе на най-високата, от която се разкриват чудни гледки към региона наоколо, напр. към селата около Илининци, Женда и Соколите, към вр. Бездювен и върха Острата чука, на който е била крепоостта Патмос.
   Аз обаче ще поместя днес снимки от средното светилище, към което се устремява отклонение в ляво от римскя път. То е най-малкото от трите тук, намиира се между това, което описах и между едно друго много голямо светилище при с. Дойранци, подобно на Белинташ, но пък в отвесната част с долапчета и тераси.
   Приятна разходка с мен.
   Б. м. Поради възможността да не се публикува постингът ми поради рестрикциите - трябва да разпознавам разни глупави картинки и да кликвам върху тях, мярка срещу навлизането на руски хакери, атакуващи блога с ДОТ-ове - снимките към постинга ще поместя на няколкъ пъти. Дано аадминистраторите на блога отново въвъдат опцията "Черноваа". Тя просто много трбва...

image

                                        Римският мост над р. Боровиица

image

                                                                 База "Боровица"

image

         От самото село Ненкова започват светлища.

image





image





image



image

Само тези кснимки от светилището до с. Ненково поместих, днес темата е друга.



image

Дойранският връх. Пред него е третото светилище на тракиите, наподобяващо това на Белинташ.

image

                     Следват снимки на скали от първото светилище от Троицата.

image



image



image



image



image



image



image



image

                        Тези скали са от едно малко светилище прид с. Хайранлар.

image



image

                                                      Светилището Калпаккая

image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image






image



image



image



image



image

                                         Харанлармаале

image

Оригинално пътека в скалите на траките до светилището им.

image



image



image

         /Още заобиикалям първото светилище на път за второто/








Гласувай:
1



1. sande - Поздрави, Коста !
17.06.2017 12:09
Много интересно е всичко това. Тези скали и природни монументи.Фантастични картини, сякаш от Сътворението на Света!

Тук Природата се е развихрила докрай.

Няма да повярваме, че това го има в България.

Къде са кинематографистите - наши и чуждестранни? Природата им е дала наготово всичко.
цитирай
2. planinitenabulgaria - Разходката около това светилище ще е дълга.
17.06.2017 14:24
sande написа:
Много интересно е всичко това. Тези скали и природни монументи.Фантастични картини, сякаш от Сътворението на Света!

Тук Природата се е развихрила докрай.

Няма да повярваме, че това го има в България.

Къде са кинематографистите - наши и чуждестранни? Природата им е дала наготово всичко.


Последната скала, която съм снимал ми харесва почти колкото любимата ми Уланкая. Кликни върху снимката да се увеличи, страхотевица е. От долапчетата обаче дсе останали само следи, размили са се за 8000 години. Тези светилища са комбинирани - състоят се от култови ниши /долапчета/ и тераси за водещите службите. От другата страна на р. Боровица никаква тераса няма, само долапчета.
Съвсем различна е работата по Джебелско и Бенковско. Голяма работа са били траките...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12181642
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031