Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2017 10:05 - Колофон, Кларос, Нотион- антични градове
Автор: ganini Категория: Туризъм   
Прочетен: 2917 Коментари: 6 Гласове:
12

Последна промяна: 05.02.2017 15:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Преди седмица издебнах слънчев ден и се отправих за античния Колофон, че като музикант да видя къде се е правил колофонът. По картата беше около 30 км. от Кушадасъ и се надявах на кафявите табели, които упътват тук туристите за старините. След тези 30 км. видях табела, но за Кларос, отбих се, вход 5 ТЈ, гьол в който имаше 2 мраморни колони в пълен ръст и много остатъци от колони се къпеха във водата. Също и няколко майсторски мраморни скулптури бяха изложени и 2 гигантски такива от тяхен храм.

Излезнах и тръгнах да търся табела за Колофон, но такава нямаше и реших да се разходя до Чешме, то е на края на полуострова, че да контролирам дали има хубава чешма, но шосето беше в строеж, трябваше да карам по трошен камък и от страх да не унищожа гумите се върнах.

В хотела се заех с книгите, картите и интернет, за да разбера, защо не намерих Колофон. Локализирах го, пък и неговото пристанище Нотион и на другия ден отново по следата. Оказа се, че тези два антични града са разкопавани, картографирани, оградени с телена ограда и оставени на природата. По принцип техният каменен материал е разграбван хилядолетия(!) от хората, за да си строят къщите, нещо като каменни кариери и това, което е останало са някакви основи, останки, ценното е в музеите и тъй като не е атрактивно за туриста, затова няма табели, няма входна такса...

Колофон е до село Дегирмендере, наоколо все още има борови гори, от които тогава са добивали колофона. Бил е богат град с прочута военна конница и кучета- войници!  На 17 км. от морето в много плодородно поле.

На връщане намерих и Нотион- пристанището на Колофон, където по- късно са се преселили много колофонци и го нарекли Неа Колофон. На 2- 3 хълма на брега на морето до една рекичка. Табелката беше една педя голяма, пътя свършваше край реката на 100 м. от шосето. Слезнах и куцайки отидох до морето, откъдето направих няколко снимки отдолу на порутени крепостни стени.
 
Трите града са били в един съюз: Кларос е бил седалище на оракул и съответно богат, с много посетители годишно, които са искали да узнаят нещо за бъдещето си, което на по- интелигентните сигурно е било ясно: 2Х1 метра. Но като са имали бол пари и тогава са ги давали някому. Не знам дали са ги хвърляли и от балкона...Дидима, на юг от Кушадасъ, също е оракулски център, както и прочутия Делфи, отвъд морето.
Трите града са по една линия: на морето е Нотион (до Ахметбейли), няколко км. навътре е Кларос и на 17 км от крайбрежното шосе е Колофон, който е загубил античната си слава.

Два дни търсене на нищото, но поне разходка по южни ширини, край шосето се продават портокали и мандарини и други гурметски салтанати. Хълмисто, но повече камънак и храсти и даже там, където се върнах да не спукам гумите беше като полупустиня.
 
Тук са превъртели часовника с един час назад, за си обединят широката държава под един часови пояс. Кушадасъ е на Меридиана на Ямбол, но час назад. Сутрин е тъмно до късно. Бамбашка хора, пълна мъка...


Кушадасъ - трамплинът за моите пътешествия из земята на малоазийските ни комшии
image
 

КЛАРОС
image

  image
 
image

 КУШАДАСЪ, от балкона на хотела image


Кларос важно оракулско място на бог Аполон на западния брая на Мала Азия през древността (днес на около 16 км западно от Селчук във вилает Измир.

Причислявал се е към отдалечения на ок. 13 км град Колофон. Заселен е още преди 7 в. пр.н.е. Кларос е разрушен при земетресение. Открит е от немския археолог Карл Шухардт към края на 19 век. (по Уикипедия)




Гласувай:
12


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. nalia - Като да береш портокали е четенето тук, Ганини,
05.02.2017 10:48
усеща се и ароматът им:)
цитирай
2. ganini - Мерси.
05.02.2017 12:42
Имам торба мандарини на балкона и това ми е обядът. Постна работа...
цитирай
3. born - Браво, Маестро !
06.02.2017 20:20
С това повествование и страхотните снимки удари в земята много туристически корифеи от блога. Беше ми много интересно ! Благодарности.
ПП. И се връщай вече. Е, ако си забърсал някоя млада кадъна - не бързай. Но се пази !
цитирай
4. ganini - Merci!
07.02.2017 10:02
born написа:
С това повествование и страхотните снимки удари в земята много туристически корифеи от блога. Беше ми много интересно ! Благодарности.
ПП. И се връщай вече. Е, ако си забърсал някоя млада кадъна - не бързай. Но се пази !


Сега тарашувам из шалварите, да видя кво има...
цитирай
5. rokset - Ако ти се гледат още камъни ...
20.02.2017 12:49
Отиди в Селчук - гроба на св. Йоан. Казвали са ми ,че в градския музей ,близо до автогарата има хубави експонати от Ефес.
цитирай
6. ganini - Бяхме в музея
11.03.2017 20:00
rokset написа:
Отиди в Селчук - гроба на св. Йоан. Казвали са ми ,че в градския музей ,близо до автогарата има хубави експонати от Ефес.


Хубави скулптори. Няколко глави на императори! Направени от голями безименни майстори. Невероятни саркофази. Скулптурите- на световно ниво: Микеланжелоси на античното време!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ganini
Категория: Изкуство
Прочетен: 284485
Постинги: 97
Коментари: 342
Гласове: 1404
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930